Jak se vymočit když to nejde?

Retence moči je stav, kdy se moč nedostává z močového měchýře ven. Je to způsobeno narušením funkce svalů, které udržují močovou trubici otevřenou. Většinou je to způsobeno onemocněním, jako je prostatitida, infekce močových cest, neurologické poruchy, nádory nebo poškození močového měchýře. Retence moči může být také způsobena léky, které zpomalují svalovou aktivitu.

V případě retence moči je nutné se obrátit na lékaře. Léčba závisí na příčině, která vedla k tomuto stavu. Nejčastěji se léčí léky, které uvolňují svaly močové trubice a zlepšují odtok moči. Pokud léky nezabírají, je nutné provést zákrok, který se nazývá cévkování.

Cévkování, neboli katetrizace, je zákrok, který se provádí v nemocnici. Do močového měchýře se přes močovou trubici zavede cévka (měkká silikonová nebo latexová hadička), která odtok moči umožní. Současně se lékař snaží nalézt a odstranit příčinu, která ke vzniku retence moči vedla.

V některých případech může být nutné provést operaci, která je zaměřena na odstranění příčiny retence moči. Operace může být buď chirurgická, nebo endoskopická. Chirurgická operace se provádí, pokud je nutné odstranit nádor nebo poškozenou tkáň. Endoskopická operace se provádí, pokud je nutné odstranit příčinu, která je umístěna v močové trubici.

Kromě léčby léky a zákroků je důležité dodržovat i zdravý životní styl. Doporučuje se vyhýbat se kouření, alkoholu a kofeinu. Je také důležité pít dostatek tekutin, aby se zabránilo dehydrataci. Doporučuje se také vyhýbat se přílišnému sezení, protože to může způsobit zadržování moči.

Retence moči je stav, který může mít vážné důsledky, proto je důležité, abyste se obrátili na lékaře, pokud máte podezření, že trpíte tímto stavem. Lékař vám pomůže nalézt a odstranit příčinu retence moči a také vám předepíše léky nebo provede zákrok, který vám pomůže vymočit se. Důležité je také dodržovat zdravý životní styl, abyste se vyhnuli dehydrataci a zadržování moči.

Napsat komentář