Jak se zbavit kalné vody v akváriu?

Kalná voda v akváriu je jedním z nejčastějších problémů, se kterými se akvaristé potýkají. Kalná voda je způsobena přítomností nečistot, které se usazují na dně akvária a mohou být viditelné i na stěnách akvária. Nejčastěji se jedná o bílý nebo žlutý zákal, který může být způsoben různými příčinami.

Jednou z příčin bílého zákalu může být přílišné množství organických látek, které se usazují na dně akvária. Tento zákal může být také způsoben nedostatkem filtrace nebo nedostatečnou údržbou akvária. Kalná voda může být také způsobena přílišným množstvím hnojiva nebo příliš intenzivním osvětlením.

Nejčastěji se však akvaristé potýkají s zeleným zákalem. Tento zákal je způsoben přítomností fytoplanktonu, který se množí v akváriu. Fytoplankton je malý živý organismus, který se živí světlem a živinami. Když se fytoplankton množí, začne se usazovat na dně akvária a způsobuje zelený zákal.

Jak se zbavit kalné vody v akváriu?

Nejlepší způsob, jak se zbavit kalné vody v akváriu, je provést úplnou výměnu vody. Výměna vody je nejúčinnější způsob, jak odstranit nečistoty a zabránit dalšímu usazování. Je však důležité si uvědomit, že výměna vody je jen dočasné řešení a je nutné se zaměřit na odstranění příčiny kalné vody.

Kromě výměny vody můžete také použít filtrační náplně, jako je Seachem Purigen, které pomáhají odstraňovat nečistoty z vody. Seachem Purigen je aktivní uhlí, které pomáhá odstraňovat nečistoty z vody a pomáhá také zabránit usazování fytoplanktonu.

Dalším způsobem, jak se zbavit kalné vody v akváriu, je použití UV lampy. UV lampa je zařízení, které emituje ultrafialové záření, které pomáhá odstraňovat nečistoty z vody. UV lampa je velmi účinná při odstraňování bílého zákalu, ale proti zelenému zákalu je méně účinná.

Proti tomuto zákalu nám může opět pomoci Seachem Purigen nebo UV lampa. UV lampa si se zeleným zákalem poradí takřka 100%, ale je velmi důležité zajistit nebo odstranit původce zeleného zákalu (snížit dávku hnojiva nebo snížit intenzitu osvětlení a hlavně nechat akvárium pořádně zaběhnout).

Kromě toho je také důležité provádět pravidelnou údržbu akvária. Údržba akvária zahrnuje čištění filtrů, výměnu vody a odstraňování nečistot z dna akvária. Pravidelná údržba akvária pomůže udržet vodu čistou a zabránit usazování nečistot.

V závěru lze říci, že kalná voda v akváriu je jedním z nejčastějších problémů, se kterými se akvaristé potýkají. Nejlepší způsob, jak se zbavit kalné vody v akváriu, je provést úplnou výměnu vody a použít filtrační náplně, jako je Seachem Purigen, nebo UV lampu. Kromě toho je důležité provádět pravidelnou údržbu akvária a zajistit, aby byly odstraněny příčiny kalné vody.

Napsat komentář