Jak poznat hada?

Všichni jsme slyšeli o zmiji obecné, ale jak ji poznat? Zmije obecná je nejrozšířenější druh hada v Evropě a je velmi podobná užovce. Oba druhy hadů mají stejnou délku těla, ale liší se barvou a také mírou agresivity.

Jediným spolehlivým rozlišovacím znakem zmije je spojitý černý klikatý pruh, který mají všechny zmije. Pruh vede po hřbetu těla. Zatímco užovky mají na zádech jen skvrnky.

Kromě toho se zmije obecná liší od užovky tím, že má mnohem větší hlavu. Její hlava je větší než tělo a je mnohem výraznější než užovka. Má také výraznější oči.

Dalším rozlišovacím znakem je barva. Zmije obecná má světlejší zbarvení, které se pohybuje od světle šedé až po tmavě hnědou. Užovka má tmavší zbarvení, které se pohybuje od tmavě hnědé až po černou.

Kromě toho má zmije obecná větší ocas. Jeho délka je většinou stejná jako délka těla. Užovka má ocas kratší než tělo.

Kromě toho je zmije obecná mnohem agresivnější než užovka. Zmije se může obrátit na člověka a pokusit se ho kousnout, zatímco užovka se obvykle vyhýbá lidem.

Jak můžete vidět, je snadné rozlišit zmije obecnou od užovky. Nejdůležitějším rozlišovacím znakem je spojitý černý klikatý pruh, který vede po hřbetu těla. Dalšími rozlišovacími znaky jsou velikost hlavy, barva a délka ocasu. Zmije obecná je také mnohem agresivnější než užovka. Pokud si chcete být jisti, že had, kterého vidíte, je zmije obecná, měli byste se poradit s odborníkem.

Napsat komentář