Jak často zapínat filtr v akváriu?

V akváriu je filtr jedním z nejdůležitějších prvků. Jeho úkolem je čistit vodu a udržovat v ní správnou rovnováhu. Aby byl filtr účinný, je nutné ho často zapínat. Ale jak často?

Všeobecně se doporučuje, aby filtr byl stavěný na nepřetržitý provoz. To znamená, že by měl být zapnutý neustále. Časté vypínání škodí nejen čerpadlu, ale především nitrifikačním bakteriím ve filtrační hmotě, které vyžadují neustálý přísun kyslíku (vodou protékající skrz filtr).

Pokud je filtr zapnutý neustále, měl by být čištěn jednou za měsíc. Čištění by mělo zahrnovat vyčištění filtrační hmoty, výměnu náplní a čištění čerpadla. To zajistí, že filtr bude fungovat optimálně a bude schopen čistit vodu efektivně.

Pokud je filtr vybavený automatickým čistícím systémem, je třeba jej čistit každé dva týdny. Tento systém umožňuje filtru pracovat efektivněji a jeho čištění je mnohem jednodušší.

Pokud se chcete ujistit, že filtr funguje správně, měli byste ho často kontrolovat. Měli byste se ujistit, že je čerpadlo čisté a že filtrační hmota je čistá. Kontrola by měla být provedena alespoň jednou za měsíc.

Pokud se vám zdá, že filtr nefunguje správně, měli byste jej okamžitě vypnout a zkontrolovat. Pokud je vše v pořádku, můžete jej znovu zapnout.

Abyste mohli udržovat své akvárium v dobrém stavu, je důležité, abyste často zapínali filtr. Jeho časté vypínání může poškodit nitrifikační bakterie a způsobit, že voda nebude čistá. Proto je důležité, abyste jej zapínali alespoň jednou za měsíc a často jej kontrolovali.

Napsat komentář