Jak poznat nemocnou rybu?

Všichni milovníci akvárií ví, že zdraví ryb je klíčem k úspěšnému akváriu. Ale jak poznat nemocnou rybu? Důvěřujte primárně svému úsudku, v první fázi tedy tomu, co vidíte. Ne vždy, ale většinou nemocnou rybu poznáte. V případě plného zdraví mívají ryby obvykle rychlé reflexy, mrskají sebou, mají neporušenou kůži a šupiny, čisté žábry, čistý řitní otvor i močopohlavní bradavku a jiskrně svěží, nezakalené oko.

Když je ryba nemocná, může mít zarudlou kůži, zčernalé šupiny, změněnou barvu, zakalené oko, zvětšené žábry, zarudlé řitní otvor, zvětšenou močopohlavní bradavku, změněnou stavbu těla, vyčnívající žebra, neobvyklé skvrny, hlenovité výtoky, puchýřky, červy, plísně a další.

Je důležité si uvědomit, že některé nemoci jsou infekční a mohou se šířit mezi rybami. Proto je důležité, abyste včas odhalili nemocnou rybu a izolovali ji od ostatních.

Kromě toho, že se můžete soustředit na změny ve vzhledu ryb, můžete také sledovat jejich chování. Pokud se ryba chová neobvykle, například se vyhýbá ostatním rybám, nebo se nechce krmit, může to být známka nemoci.

Pokud si všimnete něčeho neobvyklého, měli byste okamžitě změnit vodu v akváriu, přidat dezinfekční prostředky a zvýšit teplotu vody. Pokud se ryba nezlepší, je lepší ji izolovat a kontaktovat veterináře.

Vzhledem k tomu, že je velmi důležité, abyste včas odhalili nemocnou rybu, je důležité, abyste si dávali pozor na změny ve vzhledu a chování ryb. Nezapomeňte také, že je důležité udržovat čistotu akvária a pravidelně měnit vodu. Pokud se budete řídit těmito jednoduchými pravidly, můžete se vyhnout zdravotním problémům u vašich ryb.

Napsat komentář