Proč umírají ryby v akváriu?

Ryby jsou krásná a klidná stvoření, která nám přinášejí radost a pohodu. Není proto divu, že se stále více lidí zajímá o chov ryb v akváriu. Bohužel však mnoho z nich často zapomíná na to, že i ryby potřebují odpovídající péči a podmínky pro život.

V tomto článku se podíváme na to, proč mohou ryby v akváriu umírat. Nejčastěji se jedná o špatnou údržbu akvária, nevhodné podmínky, nevhodnou krmnou dávku nebo nevhodné druhy ryb.

Špatná údržba akvária

Špatná údržba akvária je jednou z nejčastějších příčin úhynu ryb. Akvárium by mělo být čištěno alespoň jednou týdně. Čištění zahrnuje výměnu části vody, odstranění nečistot a odpadu a čištění filtru. Pokud toto není provedeno, akvárium se může stát pro ryby nebezpečným prostředím.

Nevhodné podmínky

Dalším důvodem, proč mohou ryby v akváriu umírat, je nedostatečná úprava vody. Voda by měla být udržována v odpovídajícím pH, teplotě a koncentraci živin. Pokud jsou tyto hodnoty nastaveny nesprávně, může to vést k úhynu ryb.

Dále by mělo být akvárium vybaveno dostatečným množstvím kyslíku. Ryby potřebují kyslík k dýchání a bez něj mohou umírat. Kyslík se do akvária dostává přirozeně, ale může být také dodáván uměle pomocí například filtrů nebo vzduchovacích pump.

Nevhodná krmná dávka

Ryby by měly být krmeny pravidelně a ve správném množství. Pokud jsou ryby překrmovány, může to vést k nadměrnému ukládání tuku a následnému úhynu. Také by se mělo dbát na to, aby se rybám podávaly vyvážené potraviny.

Nevhodné druhy ryb

Některé druhy ryb jsou citlivější než jiné a mohou být v akváriu snadno zranitelné. Je proto důležité vybrat si pro akvárium správné druhy ryb. Například některé druhy ryb jsou vhodné pro aranže vodních rostlinek, ale žádné rybce neposkytnou dostatek prostoru a mohou být dezorientovány jejich tvar. Také jsou naprosto nevhodné takzvané bettárie, prodejci určená pro bojovnici pestrou neboli bettu.

Vyvážení všech těchto faktorů je důležité pro udržení zdraví ryb v akváriu. Je důležité si uvědomit, že i malé změny mohou mít velký dopad na zdraví ryb. Pokud se o ryby správně staráte, mohou vám přinášet radost po mnoho let.

Napsat komentář