Jak doma chovat šneky?

Šneci jsou zábavní a nenároční společníci, kteří jsou vhodní pro domácí chov. Pokud se rozhodnete chovat šneky, je důležité vědět, jak o ně správně pečovat. Šneci mají rádi vysokou vlhkost (až 90 %) a teplotu kolem 28 stupňů. To jim v bytě zajistíte velmi snadno.

Nejdříve je potřeba vybrat vhodný typ šneka. Existuje několik druhů šneků, které se liší velikostí, barvou a způsobem života. Mezi nejběžnější druhy patří šnek červený, šnek obecný, šnek zahradní a šnek zelený. Každý druh má své specifické požadavky na teplotu, vlhkost a životní prostředí.

Zpočátku je můžete chovat v plastovém boxu s dírkami na vzduch či se síťkou místo poklopu. V boxu je potřeba umístit vlhkou rašelinu, aby se šneci mohli schovat. Dále je potřeba zajistit, aby se v boxu nedržela voda. K tomu slouží drenážní vrstva.

Později je vhodné pořídit si skleněné terárium. V teráriu je potřeba umístit substrát, který je vhodný pro daný druh šneka. Substrát by měl být vlhký, ale nikoli mokrý. Je důležité, aby byl dostatečně hluboký, aby se šneci mohli schovat. Kromě toho je potřeba zajistit dostatek úkrytů, jako jsou kameny, kůra a dřevo.

Kromě toho je důležité, aby byl terárium dostatečně větrané. Větrání je důležité, aby se v teráriu nedržela vlhkost. K tomu slouží větrací otvory.

Šneci potřebují také dostatek potravy. Jejich strava by měla být pestrá a zahrnovat rostlinné i živočišné potraviny. Šneci mají rádi zeleninu, ovoce, živočišné produkty, jako jsou rybí kosti, kousky masa a vajec.

Je důležité, aby byla strava dostatečně vyvážená. Pokud chcete, můžete svým šnekům dávat i speciální krmivo pro šneky.

Šneci by měli být chováni samostatně. Neměli by být chováni s jinými druhy šneků, protože mohou být agresivní.

Šneci jsou nenároční společníci, kteří se snadno přizpůsobí vašemu domácímu prostředí. Pokud se o ně správně staráte, mohou vám dělat společnost po mnoho let.

Napsat komentář