Jak odchovat bety?

Pokud se rozhodnete odchovat bety, připravte se na zodpovědnost a starostlivost. Je to dlouhá cesta, ale její výsledky stojí za to. Než se pustíte do odchovu bety, je důležité pochopit, jaké jsou požadavky na prostředí a jak se o ryby starat.

Nejdůležitějším faktorem pro úspěšný odchov bety je vybrat správné prostředí. Nejlepší je začít s akváriem o objemu alespoň 10 litrů. Je důležité, aby bylo akvárium dobře osvětlené a mělo dostatečnou cirkulaci vody. Voda by měla být čistá a stabilní.

Dalším krokem je výběr ryb. Nejlepší je koupit si několik mladých bety, které jsou stejného věku a velikosti. Doporučuje se také koupit si několik dospělých bety, které mohou být rodiči.

Poté, co máte akvárium a ryby, je čas začít s odchovem. Prvních pár dnů není třeba malé rybičky krmit, plůdek tráví vaječný žloutek. Do cca 4. týdne se doporučuje akvárium lehce vzduchovat, protože mláďata ještě přijímají vzduch z vody. Vzduchování ale musí být opravdu jemné, silný proud by totiž mohl plůdku ublížit.

Krmení je dalším důležitým faktorem. Když jsou bety mladé, měly by být krmeny každý den. Nejlepší je krmit je jemnými potravinami, jako jsou mikroorganismy, vajíčka a měkké kousky masa. Dospělé bety by měly být krmeny 2-3krát týdně.

Kromě toho je důležité udržovat čisté akvárium. To znamená měnit část vody každý týden a čistit filtr. Je také důležité, aby bylo akvárium bez škodlivých chemikálií.

Když se o bety staráte správně, můžete se těšit na úspěšný odchov. Je to dlouhá cesta, ale její výsledky stojí za to. Odchov bety je skvělý způsob, jak si užít krásu akvária a zároveň se o ně starat.

Napsat komentář