Solení a kořenění kapra je jednou z nejdůležitějších součástí přípravy rybího pokrmu. Správně naložený kapr je křupavý, chutný a plný vůně. Abyste dosáhli tohoto výsledku, je důležité vědět, kdy nasolit kapra.
Nejdříve je třeba poznamenat, že je důležité zvolit správnou sůl. Vždy je lepší použít jemnou mořskou sůl, která má nižší obsah minerálů a je méně dráždivá.
Dalším důležitým faktorem je, kdy nasolit kapra. Věřte, že stačí solit a kořenit rybu až těsně před samotnou tepelnou úpravou, větší porce či celé ryby pak v řádu desítek minut dopředu. Názor, podle nějž sůl z rybího masa vyhání šťávu a svalovinu poškozuje, není správný. Sůl naopak po určitou dobu v rybím mase šťávu stabilizuje.
Když už máte vybranou sůl, je čas na samotné solení. Vždy je nejlepší solit kapra před jeho tepelnou úpravou. Pokud se rozhodnete nasolit kapra před jeho tepelnou úpravou, měli byste jej nechat v soli alespoň deset minut. Čím delší dobu kapr v soli leží, tím je chutnější.
Kromě solení můžete také použít koření. Můžete použít jakékoli koření, které se vám líbí. Některé oblíbené koření jsou pepř, česnek, citronová kůra, tymián, bazalka a majoránka. Koření můžete přidat buď do soli, nebo jej můžete přidat přímo na kapra.
Abyste dosáhli nejlepšího výsledku, měli byste kapra nejprve nasolit a pak jej tepelně upravit. Můžete jej péct, smažit, dusit nebo grilovat. Jakmile je kapr tepelně upraven, můžete jej podávat s vaší oblíbenou přílohou.
Solení a kořenění kapra je snadné a je to skvělý způsob, jak vylepšit chuť rybího pokrmu. Když budete postupovat podle výše uvedených pokynů, můžete se těšit na chutný a voňavý kapr.