Jak vidí zvirata barvy?

Jak vidí zvířata barvy?

Většina lidí si myslí, že zvířata vidí barvy stejně jako my. To je však jen částečně pravda. Některá zvířata mají v oku tyčinky a čípky, které fungují jinak a umožňují jim vidět svět jinýma očima. Tyčinky se uplatňují při nočním vidění (fungují totiž už při velmi malé intenzitě osvětlení) a pomáhají rozpoznat velikost, tvar a kontrasty. Čípky k práci potřebují denní světlo, registrují však i jemnější detaily a barvy. Pokud má živočich v oku vedle tyčinek i čípky, nějaké barvy určitě vidí.

Většina ptáků a některých savců mají v oku tyčinky i čípky, což jim umožňuje vidět svět v barevném spektru. Například ptáci mají velmi vyvinuté čípky, které jim umožňují vidět až pět barev. Některá zvířata, jako je například šváb, mají pouze tyčinky, což znamená, že vidí svět v odstínech šedi.

Některá zvířata mají v oku i jiné typy receptorů, které jim umožňují vidět svět v ultrafialovém spektru. To znamená, že mohou vidět i to, co my nevidíme. Například některé druhy netopýrů mají v oku ultrafialové čípky, které jim umožňují vidět ultrafialové světlo, které vyzařují některé druhy hmyzu.

V závěru lze říci, že zvířata vidí barvy, ale jejich schopnosti jsou omezené. Některá zvířata mají v oku tyčinky a čípky, které jim umožňují vidět svět v barevném spektru, zatímco jiná zvířata mají v oku i jiné typy receptorů, které jim umožňují vidět svět v ultrafialovém spektru. Každopádně, zvířata vidí svět jinak než my.

Napsat komentář